Een reading op een Alp

Na drie geannulleerde vluchten, ben ik in Rome. Eindelijk kan ik mijn auto en caravan ophalen, die ik achterliet om heen en weer te vliegen naar Afrika. Corona brak uit en ik brak mijn wereldreis af. ItaliĆ« ging in lockdown. Ik wachtte af in Amsterdam. Een beetje gespannen ga ik vandaag rijden. Wat zal ik tegenkomen, onderweg naar Nederland? “Laat je leiden door je gevoel, dan wordt het een goede reis!” zei mijn gids Viktor gisteren voor vertrek.

Tegen de avond bereik ik de Aostavallei. De camping die ik heb uitgezocht, valt tegen. Met Viktors woorden in gedachten, zoek ik verder. Op anderhalf uur rijden, bij Chamonix, zit een camping met goede reviews. Of dit wijs is, vraag ik me af, maar een enthousiast gevoel overvalt me. Ik ga bellen! Een aardige man zegt, dat ik zelfs midden in de nacht nog welkom ben.

‘s Avonds laat wordt ik warm onthaald door campingbaas Luc. Na een kort gesprek vraagt naar mijn werk. “Medium”, zeg ik voorzichtig. Hij staart me aan. “Nu weet ik waarom je hierheen gekomen bent.” Verrast zeg ik blij te zijn dat hij niet oordeelt. “Integendeel! Maar je zal moe zijn. Laten we morgen verder praten.”

In de ochtend loop ik naar de receptie voor een wasmachinemuntje. Het is hier heerlijk. Een adembenemend uitzicht op de Alpen. Luc en zijn vrouw Claire staan al klaar voor een praatje. Luc heeft paranormale gaven die hij wil ontwikkelen, maar de camping drukt op z’n schouders. Opgericht door opa, is de camping al jaren in de familie. Na opa en vader, runt Luc de camping sinds z’n tienerjaren. De laatste jaren waren zwaar. De wereld verandert. Het plezier is eraf. Hun kind is de deur uit en Claire wil graag reizen, maar de familie houdt hen tegen. Opa’s camping verkoop je niet!

Claire geeft me een muntje. “On the house”, zegt ze. Onderweg naar het washok, denk ik dat contact met opa of vader misschien kan helpen. Ik ga Luc en Claire een reading aanbieden. ‘s Middags komen ze langs. Ik maak contact met boven en hoor als eerste: “Tomme de Montagne”. Lekkere kaas, maar hoezo? Ik geef het toch door.

Dan meldt vader zich. Luc is vrij om de camping te verkopen. Als de familie dwarsligt, moeten ze ‘m zelf maar runnen. Luc moet om z’n gezondheid denken en heeft meer talenten die hij mag aanboren. En het mooie terrein kan eventueel ook anders gebruikt worden. Na een goed en lang gesprek sluiten we af.

De volgende dag ga ik afrekenen. Luc en Claire hebben tot laat nagepraat over de woorden van vader en Tom de Montagne. Geen sprekende kaas, maar opa himself! Vanochtend stonden ze op, met dezelfde gedachte: monsieur Dubois bellen en samen hun opties onderzoeken. Hij kan helpen. Ze gaan ervoor! De overnachtingen mag ik niet betalen en met een pakket lokale biertjes onder de arm, word ik uitgezwaaid. Door een opgelucht en stralend koppel.

(Alle namen zijn gefingeerd)